Yrityksen aloittaminen on melkoinen viidakko! Haenko starttirahaa? Kuinka paljon YEL-maksuja kannattaa maksaa? Uskallanko edes ryhtyä yrittäjäksi? Miten ne alvit menee? Mihin pitää ilmoittaa että perustin yrityksen?
Jokaisen yrittäjän täytyy ratkoa omalta osaltaan edellä mainitut kysymykset, mutta ajattelin kertoa mihin ratkaisuihin olen omalta osaltani päätynyt, ja miksi.
Muista, että tämä ei kuitenkaan ole ohje, vaan oma näkemykseni. Yhtä totuutta näihin asioihin ei ole, ja jokaisen oma tilanne sekä yrityksen toimiala sekä luonne määrittelee sen kuinka kannattaa toimia.
Tarinassa tulee olemaan monta osaa, joten pysyhän kuulolla!
Päätös yrittäjäksi lähtemisestä
Olin ollut 14 vuotta alalla, johon en koskaan varsinaisesti ollut kuvitellut päätyväni. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö olisi ollut hyvä työssäni, tai etteikö minulla olisi ollut kunnianhimoa työtäni ja uraani kohtaan. Kuitenkin ajan kuluessa huomasin, että silloin 25-vuotiaana väliaikaiseksi tarkoitettu työ ei kuitenkaan ole minua varten.
Kuten edellisessä kirjoituksessani kerroin, lähdin opiskelemaan aikuiskoulutustuella opintovapaan turvin. Koronapandemia muutti kuitenkin suunnitelmia, enkä totuuden nimissä varmaankaan ollut vielä tarpeeksi hyvä koodarikaan. Siitä huolimatta päätin irtisanoutua työstäni, ja jäin työttömäksi. Olin tietoinen siitä, että hetkeen en saa rahaa mistään, joten kärsin karenssini kiltisti ja käytin säästöjäni elämiseen. Ilman niitä ja puolison päivätyötä olisi kyllä ollut tosi tiukkaa aikaa.
Työttömyyteni aikana en kuitenkaan hetkeäkään tuntenut oloani työttömäksi, sillä kehitin päämäärätietoisesti taitojani WordPressin suhteen ja tein erilaisia aiheeseen liittyviä projekteja. Päämääräni oli työllistyä joko palkkatyöläisenä tai yrittäjänä, ja sitä varten tarvitsin lisää kokemusta ohjelmoinnista. Itse huomasin, että yrittäjyyden mukanaan tuoma vapaus alkoi painaa vaakakupissa enemmän kuin säännöllinen palkka. Olen aina tehnyt töitä yrittäjämäisesti ja hirvittävän tunnollisesti, joten miksi en tekisi työtä itselleni, jolloin voin valita työaikani ja työn suorittamispaikkani? Aiempi osaamiseni liiketoiminnasta oli myös todella hyvä pohja yrittäjäksi ryhtymiseen.
Varmista siis että sinulla on taito tehdä työtä jota asiakkaalle tarjoat!
Yrittäjän valmiudet ja ominaisuudet
On äärimmäisen tärkeää ymmärtää mistä yrityksesi saa rahaa, ja mihin sitä tulee menemään, myös ennen kuin sinulla on yhtään tuloja. Erilaiset yrittäjäkurssit ovat tähän oiva vaihtoehto, mutta ei sielläkään tarjota valmiita ratkaisuja. Yrittäjänä sinun pitää osata etsiä tietoa ja soveltaa sitä omaan tilanteeseesi. Valmiita laskelmapohjia on olemassa mm. Ladecilla ja muilla vastaavilla toimijoilla, mutta laskelmista ei ole mitään hyötyä, mikäli et tiedä mistä luvut muodostuvat. Pyydä tähän siis rohkeasti apua jos sille on tarvetta.
Ennen yrityksen perustamista varmista laskelmien avulla, että sinulla on varaa maksaa kulut joita sinulle tulee ennen kuin saat tuloja.
Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi vakuutukset, yel-maksut, verkkosivusto webhotelleineen ja domaineineen, yrityksen perustamiskulut, kirjanpito ja markkinointi. Tällaisena kotitoimistoyrittäjänäkin kuluja on yllättävän paljon.
Yrittäjän täytyy sietää stressiä, sillä palkka ei tipahda tilille joka kuukausi kuten palkkatyössä. Sen vuoksi tarvitaan markkinointia ja myyntiä, joten yrittäjän pitää pystyä myös myymään omia palveluitaan. Myyntiä ei tarvitse pelätä, sillä myythän omaa tuotettasi, joka on paras mahdollinen. Jos et itse usko tuotteeseesi tai palveluusi ja sen ylivoimaisuuteen, kuinka asiakaskaan uskoisi? Asiakkaat harvoin osaavat tulla myöskään kotiovellesi palveluita tai tuotteita kysymään. Oma markkinointistrategiani perustuu vahvaan somepresenssiin ja somemarkkinointiin, sekä vanhoihin kunnon kylmäsoittoihin 🙂
Myös järjestelmällisyys on yrittäjänä tärkeää, varsinkin alussa kun ihan kaikki on uutta. Pitäisi kirjoittaa tarjouksia, toimittaa kuitteja kirjanpitoon määräpäivään mennessä, vastata sähköposteihin ja puheluihin, hommata verkkosivut sekä logo, ja tehdä myös sitä omaa työtä. Metatyön määrää ei myöskään kannata väheksyä, sillä alussa on paljon myös sellaista epämääräistä silpputyötä jota on vaikea edes tunnistaa.
Lisäksi tarvitaan sitä kuuluisaa luovaa hulluutta, uskoa omaan liikedeaan ja ammattitaitoon, sekä uskallusta. Lähipiirin tuki ja apu on myös valtavan tärkeää.
Viimeisimpänä, vaan ei vähäisimpänä neuvonani on: Verkostoidu! Juttele muiden yrittäjien kanssa, kerro tutuille että alat yrittäjäksi, aktivoidu LinkedInissä, ole yhteydessä alueesi uusyrityskeskukseen.
Ole rohkea.