Mitä eroa on WordPress.comilla ja WordPress.orgilla?

Ai siis täh?

Joo, näin on! On olemassa WordPress.com ja WordPress.org. Näistä ensimmäinen on se josta WordPress on saanut maineensa blogialustana, sillä se on niin kutsutusti ilmainen alusta ensisijaisesti simppeleille blogeille. “Niin kutsutusti ilmainen” tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että ilmaisversiossa käytössäsi on vain rajattu määrä ominaisuuksia, ja päästäksesi eroon esim. WordPress.comin mainoksista, pitää laittaa kättä taskuun. Ilmaisessa ja halvimmissa ratkaisuissa et myöskään juurikaan voi vaikuttaa sivuston ulkonäköön, kuten fontteihin, jolloin et voi rakentaa visuaalista ja tunnistettavaa brändiäsi sivustosi avulla. Lisäksi teemat rajoittuvat vain ilmaisteemoihin.

Ilmaisversiossa et myöskään voi valita sivustosi osoitetta täysin vapaasti, vaan osoite on muodossa sivustonnimi.wordpress.com. WordPress.comin sivuilla on itse asiassa hyvin selkeä vertailu eri tasoille hintoineen.

WordPress.org on siis ihan hyvä alusta vaikkapa harrastelublogille, koska esimerkiksi päivityksistä ei tarvitse huolehtia itse, mutta en suosittelisi sitä yritykselle jonka tarkoitus on kasvattaa bisnestään ja brändiään.

WordPress.org on ilmainen, mutta tarvitset sivustolle webhotellin sekä domainin. Jos termit eivät ole sinulle tuttuja, lue tästä artikkelista lisää! Eikä hätää, asiakkaanani luotsaan sinut aina kepeesti myös tämän vaiheen läpi jotta sinun ei tarvitse tarpoa käsitteiden ja eri vaihtoehtojen suossa. WordPress.orgin parhaita puolia on sen muokattavuus. Sivustoja on suhteellisen helppo tehdä vaikkapa sivunrakentajilla ja tuhansilla lisäosilla, mutta varsinkin koodarille vain taivas on rajana. On kuitenkin asioita jotka kannattaa ottaa huomioon (niistä kerroin edellisessä artikkelissani), ja sivuston rakentamisen aikaavievyys voi tulla yllätyksenä sellaiselle joka ei ole niitä aiemmin tehnyt. Onkin tavallista, että sivuston vaatimustason kasvaessa sivuston kehitys annetaan ammattilaiselle.

WordPress.orgia kehittää jatkuvasti valtava joukko ammattilaisia, sillä se perustuu avoimeen lähdekoodiin. Voi kuulostaa tekniseltä, mutta lyhyesti sanottuna se tarkoittaa vain sitä, että lähdekoodi on kaikkien saatavilla ja muokattavissa. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että WordPressille kehitetään koko ajan enemmän ja enemmän lisäosia ja teemoja, joiden avulla pystytään paremmin vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin. Tällaisia tarpeita voivat olla esimerkiksi kustomoitava ajanvaraus tai vaikkapa erilaisia toimitusaikaikkunoita verkkokauppaan. Lisäksi iso yhteisö takaa sen, että ongelmaan kuin ongelmaan löytyy ratkaisu.

Lyhyesti siis suosittelen vähääkään kasvuhaluisille bloggareille ja yrityksille WordPress.orgia sekä luotettavaa kumppania, ja korkeintaan omaksi ilokseen kirjoitteleville WordPress.comia.

Mikäli sinulla heräsi ajatuksia tai kysymyksiä, tai haluat apua oman sivustosi rakentamiseen, laita sähköpostia tulemaan!